Počet položek: 0 0,- Kč

Jak zabránit špinění skla krbu - příčiny proč se krbové sklo špiní

Častým problémem při topení v krbu a kamnech bývá nadměrné špinění skla. Obrací se na nás majitelé krbů a kamen o radu, jak této nepříjemné věci zamezit nebo špinění alespoň omezit. Vysvětlíme si, jaké mohou být příčiny zanášení skla a jak toto omezit.

Někteří majitelé krbů a kamen hledají jako první chybu v krbových kamnech nebo krbové vložce. Vpodstatě všichni výrobci dnes u svých krbových kamen nebo krbových vložek uvádí, že mají systém oplachu proti nadměrnému zanášení skla.

Je třeba si ale uvědomit, aby krbová kamna nebo krbová vložka fungovala správně, je nutné zajistit také odpovídající podmínky pro provoz. Ze zkušenosti ve více než 90 % případů není nadmérné špinění krbového skla způsobené chybou či vadou krbové vložky nebo kamen, ale jinými faktory.

 

Mezi hlavní přícíny mající za následek nadměrné špinění a zanášení krbového skla a dehtování patří:

 1. Příliš vlhké dřevo, špatná kvalita

Dřevo musí být vždy dostatečně vysušené s obsahem vlhkosti max do 20 %, toto je možné změřit vlhkoměrem. Samozřejmě dřevo nesmí být napuštěné žádnými chemickými látkami nebo neobsahovat plast, laky, barvy apod.

2. Nedostatečný přísun vzduchu

Častou chybou je špatné nastavení přívodu vzduchu pomocí regulátorů na kamnech - uzavírání horního sekundárního vzduchu. Nebo také nedostatečný přísun čerstvého vzduchu do místnosti ( u novostaveb, pasivní a dobře izolovaných staveb je téměr nutností zajištění přísunu vzduchu z exteriéru).  Pokud není dostatečný přísun vzduchu a správně nastavený pootevřený horní sekundární vzduch pro vytváření vzduchové clony, nemůže logicky oplach skla fungovat.

3. Špatný tah komína

Další přícinou může být nedostatečný nebo v určité době zhoršený tah komína například vlivem povětrnostních podmínek nebo také studený komín, nedostatečně zahřátý. 

 4. Špatná regulace a styl topení

Nadměrné zanášení skla krbu často způsobuje také špatné nastavení regulátorů na kamnech, které není v souladu s návodem výrobce . Pak také styl topení, kdy se v honbě za co nejdelším intervalem přikládáním naplní do krbu maximum dřeva a přívod vzduchu se stáhne na minimum. V tomto případě zvláště, pokud se jedná o krbová kamna nebo krb, který k tomu není uzpůsobený, dochází ke špatnému spalování, zanášení skla a dehtování.

5. Systém fungování oplachu skla

Výrobci používají několik různých způsobů, jak je přiváděn vzduchu na sklo a jak se vytváří tzv. vzduchová clona - neboli oplach skla. Dříve běžný systém kdy v horní části dvířek byla škvíra s regulátorem pro nasávání studeného vzduchu na oplach postupně v posledních letech nahradil účinnější systém oplachu předehřátým vzduchem a proudění jde více směry pro vytvoření dokonalejší vzduchové clony a lepší funkčnost oplachu.

Závěrem je třeba si říci, že i když bude vše výše uvedené v pořádku, sklo by se mělo očišťovat pravidelně, aby zůstalo plně funkční a krásně průhledné po dlouhá léta.

 

 

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace