Počet položek: 0 0,- Kč

Těsnění u krbových kamen a krbových vložek

Pokud jste majitelem krbových kamen nebo krbu s krbovou vložkou, musíte si uvědomit, že tento spotřebič potřebuje také určitou údržbu, aby mohl dále bez problémů sloužit k Vaší spokojenosti.

Jednou ze základních a důležitých povinností při údržbě krbových kamen, krbové vložky nebo sporáku na tuhá paliva je právě kontrola těsnění na dvířkách a případně také pod sklem (záleží na typu a provedení spotřebiče).

Minimálně na konci topné sezóny nebo před novou topnou sezónou byste měli zkontrolovat všechny těsnící šňůry, jestli nejsou propálené nebo poškozené. Těsnící šňůry plní důležitou funkci a při narušení správné funkčností by mohlo dojít k pronikání kouře do místnosti nebo k nasávání falešného vzduchu do spalovací komory, čímž by se zhoršila regulovatelnost hoření a mohla by se snížit účinnost  a zvýšit spotřeba dřeva.

Při propálení nebo poškození těsnící šňůry okolo skla by zase mohlo dojít ke kontaktu skla s litinovým nebo ocelovým rámem a vlivem rozdílného pnutí by mohlo sklo prasknout. Na takového případy se pak většinou nevztahuje záruka. Povinností majitele krbů a kamen je pravidelně kontrolovat těsnící šňůry.

Pokud zjistíte, že je potřeba těsnící šňůru na kamnech nebo krbové vložce vyměnit, je vhodné zakoupit si speciální sadu pro výměnu, která obsahuje těsnící šňůru o potřebném průměru (většinou 6 mm nebo 8 mm) a speciální žáruodolné lepidlo. Při výměně tedy nejdříve strhnete starou poničenou těsnící šňůru, očistíte případné nečistoty a zbytky, a poté nalepíte šňůru novou.

Komentáře k Těsnění u krbových kamen a krbových vložek

1
4.2.2018 11:30
Marie

Dobrý den,
prosim poraďte mi , jestli je nutné opravit krbovou vložku, když na zadni stěně vložky kde se stěny spojují do rohu,
je škvíra asi tak 25 cm dlouhá a 0,5 - 1 cm široká
děkuji za odpověď
Marie

2
26.9.2019 07:38
jan kubaska

Dobry den prosim o radu v krbovej vločke na zadnej stene sa vrohach objavili prasklinkycca 2mm

3
14.11.2019 19:25
Hynek

prosím o radu. vypadává mi těsnění u krbové vložky okolo litiny né u dvířek .Jak ho vyměnit?

4
20.6.2021 17:39
Luboš Braňka

Dobrý den. Prosím o radu. Chystám se k výměně prasklého skla dvířek krbové vložky Tarnava. Nejradši bych vysadil dvířka a pak demontoval rohové příchytky skla. Jsem bezradný jak vytáhnout čepy z pantů a jak uvolnit šroubky z příchytek aniž bych je přetrhl.
Vlastní instalaci těsnění a skla jsem si už nastudoval z dostupných informací na Internetu, snad dostatečně. Děkuji vám předem za
každou radu a informaci . Luboš Braňka Libouň-Zvěstov 24 tel.:606 422 923

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace