Počet položek: 0 0,- Kč

Nejlevnější krbová kamna - jsou levná krbová kamna opravdu levná?

Asi každý chce nakoupit výhodně a ušetřit, nezaplatit více než je nutné. Toto platí také při nákupu krbových kamen. Pořídit si levná krbová kamna však nemusí být vždy výhra a správná volba.

Stále se najde dost zájemců o koupit kamen, kteří ve snaže ušetřit nakupují levná nebo ta nejlevnější krbová kamna.  Při rozhodování o koupit kamen by se však mělo zvažovat více hledisek, než jen pořizovací cena kamen. 

Je třeba si uvědomit co od krbových kamen očekáváme, jak často je chceme používat, jestli budou instalována v rodinném domě nebo na chatě, jaké máme nároky na design a pohodlnost obsluhy,výkon, efektivnost spalování, spotřebu paliva a životnost.

Cena menších krbových kamen typu Petry začínají již okolo 5 tis. Kč, ale nemůžeme od takových kamen čekat zázraky, respektive jsou vhodná jen na určitý způsob využití.

Nejlevnější krbová kamna jsou nejčastěji vyrobena v Srbsku, Bulharsku, Číně nebo Polsku. Kvalita zpracování, použité materiály a design, ale většinou odpovídá jiným standardům a představám. Častokrát se v podstatě jedná o "plechové krabice" v jednoduchém základním designu s přívodem vzduchu přes dvířka se špatnou regulovatelností a téměř nefunkčním oplachem skla, navíc jsou vyrobena ze slabého plechu někdy pouze o síle 0,6 mm, spoje a těsnění jsou většinou kvalitativně na horší úrovni a celková konstrukce neumožňuje efektivní spalování, mají nedostatečnou regulaci výkonu a oplach skla bývá téměř nefunkční, těsnění odpadává a není všude tam, kde by bylo potřeba.

U takovýchto kamen se často objevuje deformace dvířek a topeniště, praskání skla ve dvířkách kamen, nasávání falešného vzduchu a nemožnost regulace, nadměrné špinění skla, vysoká spotřeba paliva a časté přikládání. Životnost takových kamen bývá dle zkušeností  1,2 či 3 topné sezóny při nepravidelném používání.

Taková levná krbová kamna je možné akceptovat možná jen jako doplňkový zdroj pro občasné zatopení třeba na chatě či chalupě, pokud opravdu nemůže nebo nechcete investovat do kvalitnějších krbových kamen

Pokud si pořídíte taková levná krbová kamna v ceně třeba 4 - 10 tis. Kč je třeba počítat s výše uvedenými nevýhodami a zvážit, jestli se Vám to opravdu vyplatí a jestli splní to, co od nich očekáváte.

Vyplatí se investovat do kvalitnější krbových kamen střední třídy. Kvalitnější krbová kamna střední třídy se dají podle designu a materiálu (ocelová, litinová, s keramikou, kombinace materiálů) pořídit v cenové relaci cca od 15 do 40 000 Kč.  Za taková krbová kamna sice zaplatíte třeba trojnásobnou cenu ve srovnání s nejlevnějšími kamny, ale životnost bude také několikanásobně dlouhá, obsluha bude pohodlnější a jednodušší, spotřeba dřeva bude nižší, doba mezi přikládáním bude delší a celkové zpracová, použité materiály a design bude na první pohled lepší.

Je vhodné si uvědomit, že taková kvalitní krbová kamna Vám vydrží při dobrém zacházení a dodržování návodu (nepřetápění a pravidelné údržbě) několikrát déle než levná krbová kamna nejnižší třídy. Navíc spálíte méně dřeva, budete méně často přikládat, užijete si lepší výhled do kamen přes déle čisté sklo, obsluha bude pohodlnější a na pohled budou také krásnější...

Podle zkušeností Vám doporučujeme investovat do kvalitních kamen alespoň střední třídy. Investice se Vám vyplatí!

Nejlevnější krbová kamna - jsou levná krbová kamna opravdu levná? - 962922 - Ukázka levných kamen

Ukázka levných kamen

Nejlevnější krbová kamna - jsou levná krbová kamna opravdu levná? - 962923 - Ukázka levných kamen

Ukázka levných kamen

Nejlevnější krbová kamna - jsou levná krbová kamna opravdu levná? - 962924 - Ukázka levných kamen

Ukázka levných kamen

Nejlevnější krbová kamna - jsou levná krbová kamna opravdu levná? - 962925 - Ukázka kvalitních kamen

Ukázka kvalitních kamen

Nejlevnější krbová kamna - jsou levná krbová kamna opravdu levná? - 962926 - Ukázka kvalitních kamen.

Ukázka kvalitních kamen.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace