Počet položek: 0 0,- Kč

Jakou krbovou vložku vybrat

Rozhodli jste se také pro pořízení a stavbu krbu, ale není nevíte jakou krbovou vložku vybrat, podle čeho se řídit a na co si dát pozor? Poradíme Vám pár základních tipů a doporučení, aby Váš krb fungoval podle představ.

Vybrat krbovou vložku správně je velmi důležité. Rozhodně se nevyplatí výběr zanedbat bez přemýšlení a ujasnění, co od krbu očekáváte. Krbová vložka je srdcem a vpodstatě nejdůležitější část Vašeho budoucího krbu.

Je nutné zohlednit, jestli chcete krbovou vložku do rodinného domu na dlouhodobé nepřerušované topení několik měsíců v roce nebo krbovou vložku na chalupu pro občasné zatopení několik víkendů v roce.

Pro krby do rodinných domů s předpokladem topení v krbu nepřerušovaně několik měsíců v roce je vhodné vybrat kvalitní nejlépe litinovou krbovou vložku s lepší akumulační schopností a delší dobou sálaní tepla i po vyhasnutí ohně, což je možné ještě prodloužit akumulační obestavbou.

 Litinová krbová vložka rohová

Naopak když je krb na chalupě, je důležité rychlé vytopení místnosti po příjezdu a o něco větší výkon krbu, proto je vhodná spíše krbová vložka ocelová, u které je rychlejší nástup tepla a roztopení oproti litinovým krbovým vložkám. Navíc pokud je na chalupě nizká teplota a větší vlhkost, dochází zde k vyššímu riziku koroze, což pro litinu není vhodné. 

Další podstatným faktorem při výběru krbové vložky je výkon, který by měl odpovídat tepelným ztrátám objektu. Čím méně izolovaný objekt s vyšším únikem tepla, tím je potřeba vyšší výkon krbové vložky (například chalupy a chaty). 

Při pořízení krbové vložky do rodinného domu je také dnes již nutností napojení krbu na centrální externí přívod vzduchu z interiéru domu. Ne všechny krbové vložky (především starší modely) tuto funkčnost mají. Proto je nutné vybírat pouze mezi krbovými vložkami s touto možností.

Na závěř tedy jen apelujeme, abyste nevybrali krbovou vložku jen podle vzhledu a ceny, ale mysleli také na výše uvedená kritéria. Nezapomeňte, že krbová vložka je srdcem Vašeho krbu! Navíc po zabudování do krbové obestavby je výměna krbové vložky celkem složitá a nákladná.

Doporučujeme investovat do kvalitní krbové vložky s dobrými technickými parametry a funkčností.


Jakou krbovou vložku vybrat - 965310 -

Komentáře k Jakou krbovou vložku vybrat

1
21.8.2023 14:33
Miroslav Synek

Vážení,

hledáme vhodnou krbovou vložku do stávajícího otevřeného krbu s těmito parametry: šířka 695 mm (v čele), šířka vadní části 420 mm), hloubka 485 mm, výška 580 mm (lze upravit po demontáži horního kamenného překladu), vytápěný prostor asi 200 m3. Můžete doporučit vhodný typ?

Děkuji předem za ochotu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Synek
mobil 776 194 014

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace