Počet položek: 0 0,- Kč

Jak vybrat sporák na tuhá paliva?

Sporáky na tuhá paliva se již několik let vrací na naše chaty a chalupy, ale také jako druhý sporák do rodinných domů nebo letní kuchyně. Sporáky na tuhá paliva jsou víceúčelový spotřebič a umožňují topení, vaření a pečení - vše v jednom.

Pokud se rozhodnete pořídit si sporák na tuhá paliva - tj. na dřevo a hnědouhelné brikety, získáte tím nezávislý (bez nutnosti elektřiny a plynu) efektivní a ekonomicky výhodný zdroj tepla, který umožní ohřev obytných prostor, vaření na plotně sporáku a také pečení a ohřívání jídla v troubě sporáku

Před rozhotnutím, který sporák je vhodný právě pro Vaše potřeby a požadavky, byste si měli ujasnit tyto základní věci:

1. Kde bude sporák umístěn?

Chcete sporák instalovat do rodinného domu jako doplňkový zdroj nebo na chatu či chalupu? Musíte si změřit místo vyhrazené pro instalaci sporáku a podle toho určit, jak velký sporák se Vám tam vejde. Sporáky se vyrábí v šířkách cca od 60 cm až do cca 95 cm. 

Jiný vzhled sporáku bude vhodný pro instalaci v rodinném domě v moderním stylu a jiný typ sporáku pro chatu či chalupu v rustikálním stylu. 

2. Jaký výkon sporáku?

Výkon sporáku je nutné přizpůsobit velikosti místnosti a nejbližších propojených prostorů. Výkon sporáků se pohybuje cca od 5 kW do 10 kW.  Většinou jsou žádoucí výkony spíše nižší v rozmezí cca 5 - 7,5 kW. Speciálním případem jsou sporáku s výměníkem, které umožňují napojení na ohřev TUV a radiátory. Tam jsou výkony i přes 20 kW. V našich podmínkách ale nejsou takové instalace příliš běžné, mnohem více tvoří teplovzdušné sporáky.

3. Jak často budete sporák používat ?

Měli byste si ujasnit i jak často budete sporák užívat. To má souvislost také s umístěním sporáku -  v rodinném domě budete asi chtít používat i několik měsíců vkuse, při instalaci sporáku na chalupě jej budete používat jen nárazově třeba jen několikrát do roka.

4. Jakou očekáváte funkčnost?

I když na první pohled pro laika se to nezdá, ne všechny sporáky mají stejnou funkčnost a praktickou využitelnost. Klasické levné ocelové sporáky z tenkého plechu se rychle roztopí, ale pokud pravidelně aspoň 1 x za hodinu nepřikládáte, tak také rychle chladnou. Některé sporáky také neumožňují plnohodnotné pečení - trouby je spíše pro ohřívání než přímé pečení. Některé sporáky také mají použí jednoduchý systém hoření s malou účinností, jiné zase mají efektivní systém dvoustupňového spalování s vyšší účinností. Jak už jsme zmínili, tak sporák může být také vybaven výměníkem s možností napojení na radiátora a ohřev TUV

Pokud si ujasníte alespoň tyto základní věci, budeme mít základní parametry a můžete přejít k výběru sporáku na tuhá paliva. Váš výstup bude vypadat například takto:

- sporák na do rodinného domu

- moderní vzhled sporáku

- šírka do 80 cm

- výkon do 8 kW

- teplovzdušný sporák bez výměníku

- sporák budu používat často po dobu několika měsíců

- chci maximální funkčnost, kvalitní provedení

- maximální rozpočet do 30 000 Kč

Na základě tohoto zadání potom můžete vybrat například sporák Senko SG-75:

Sporák Senko SG-75 antracit 

 

Sporák Senko SG-75 je kvalitní sporák za výhodnou cenu s plnou funkčností.

Jak vybrat sporák na tuhá paliva? - 963532 -
Jak vybrat sporák na tuhá paliva? - 963533 -
Jak vybrat sporák na tuhá paliva? - 963534 -
Jak vybrat sporák na tuhá paliva? - 963535 -
Jak vybrat sporák na tuhá paliva? - 963536 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace