Počet položek: 0 0,- Kč

Jak vybrat krbová kamna - podle čeho vybírat kamna

Z naší dlouholeté praxe víme, že vybrat si vhodná krbová kamna není vůbec jednoduché ani pro odborníka, natož pro běžného laického zákazníka. V posledních letech se na českém trhu objevilo velké množství krbových kamen z téměř celého světa. Navíc jsou tato kamna v různém designovém provedení, velikosti a výkonu. Zorientovat se v této široké nabídce kamen je téměř nadlidský úkol.

Jako odborní prodejci sledujeme a porovnáváme výrobky na českém i zahraničním trhu a zároveň máme zpětnou vazbu od zákazníků, kteří si od nás již kamna koupili.

Abychom Vám poskytli pomoc při výběru krbových kamen, sepsali jsme níže několik základních kritérií, které si musíte ujasnit hned na začátku před pořízením krbových kamen, abyste mohli filtrovat krbová kamna z velké nabídky na trhu do užšího výběru.

1. Typ kamen - způsob předávání tepla

Jako základní věc musíte vědět, jestli budete potřebovat kamna s výměníkem (pro napojení na otopnou soustavu s radiátory, podlahové topení nebo ohřev užitkové vody) nebo kamna bez výměníku.

Kamna bez výměníku se pak ještě mohou rozdělit na převážně sálavá nebo tzv. konvekční teplovzdušná kamna.

Sálavá kamna jsou většinou litinová krbová kamna nebo kachlová kamna s akumulační schopností předávající teplo pozvolna dlouhou dobu. Sálavé topení funguje na principu záření, podobném jako sluneční záření které přímo ohřívá předměty a lidi neohřívá tedy primárně vzduch.  Dochází tak k optimálnímu ohřívání podlahy, stěn a stropu. Od nich se dále ohřívá veškerý vzduch v místnosti. Místnost je tak rovnoměrně vyhřívaná v celé své ploše. Jedná o zdraví prospěšné záření pro lidské tělo přirozené, nedochází k přepalování vzduchu ani k víření prachu. Nevýhodou je určitý omezený dosah. Tímto způsobem není vhodné vytápět místnosti více vzdálené od místa instalace kamen nebo místnosti v druhém patře.

Teplovzdušná konvekční kamna mají dvouplášťovou konstrukci, kdy mezi spalovací komorou kamen a druhým pláštěm je mezera s volným prostorem. Do tohoto mezipláště kamen samovolně proudí studený vzduch od podlahy, prochází okolo kamen, ohřívá se a teplý vzduch vychází z otvorů v horní části kamen. Tímto způsobem dochází k pozvolnému ohřívání vzduchu v místnostech, a to i vzdálenějších nebo do horního patra. Místnosti se ohřívají pomaleji a větší teplo se hromadí v horní části pod stropem, od podlahy je větší zima. 

Často se můžeme vidět také krbová kamna, kde je kombinace sálavého a konvekčního tepla, což se jeví jako nejlepší způsob pro vytápění větších prostorů i vzdálenějších od místa instalace kamen.

2. Výkon krbových kamen

Dalším důležitým krokem je zjistit, jaký výkon kamen je pro Vaše potřeby optimální. Častokrát toto lidé při výběru kamen opomíjí. Je to ale velká chyba, která může způsobit, že nová kamna nebudou fungovat podle Vašich očekávání. Potřebný výkon kamen je závislý především na velikosti vytápěných prostorů v m3, na izolaci objektu a dalších faktorech. Existují určité orientační propočty, jak jednoduše stanovit potřebný výkon podle velikosti vytápěného prostoru. Jako orientační hodnota se uvádí, že 1 kW výkonu kamen vytopení přibližně 23 - 30 m3 v závislosti na izolaci objektu. Vždy ale existuje u kamen určitý regulační rozsah.

3. Průměr kouřovodu, požadavky na komín

Dalším omezením při výběru vhodných kamen může být také průměr kouřovodu na kamnech. Je třeba myslet na to, aby Váš komín splňoval tahové potřeby zvolených kamen. Poměrně často se stává, že komín nemá dostatečný tah a kamna potom nefungují správně. 

Před koupí kamen proto doporučujeme nechat si zkontrolovat komín odbornou kominickou firmou, která dokáže poradit, jaký komínový tah a výkon kamen je komín schopný zvládnout.

4. Velikost  - rozměry krbových kamen

Někdy můžete být limitování velikostí kamen, protože máte pouze určitý omezený prostor, nebo například do velké místnosti chcete velká kamna a do malé místnosti se hodí spíše menší krbová kamna.

Speciálním požadavkem některých zákazníků bývají také rohová krbová kamna,  když místo pro instalaci kamen se nachází v rohu místnosti.

5. Vzhled kamen - designové provedení, barva

 Ze zkušenosti víme, že pro mnoho zákazníků je právě vzhled kamen a designové provedení tím nejdůležitějším argumentem pro výběr konkrétních kamen.  Vždy je ale třeba zvážit, jestli kamna kromě Vaší představy o vzhledu a designovém provedení splňují také další technické parametry potřebné pro správnou funkčnost.

 Podle designového provedení si můžete vybrat podle své libosti kamna litinová tradiční i moderního vzhledu, kamna ocelová s keramickou dlažbou na boku nebo bez, kachlová kamna, kamna částečně nebo zcela obložená keramikou nebo kamna mastencová (obklad kámen mastek) nebo jiné druhy kamenných obkladů jako žula, pískovec a další. To vše v různých barvách keramiky nebo smaltu.

6. Funkce kamen, systémy a principy fungování

Zvláště během posledních let přišli výrobci kamen s mnoha inovacemi a novým funkcemi pro zvýšení efektivity spalování a zvýšení pohodlnosti obluhy a požitku z ohně.

Mezi nejznámější inovativní funkce kamen patří systém tzv. dvoustupňového spalování či tzv. terciálního spalování, kdy dochází ke zpylování dřeva (pyrolýza), takže se zvyšuje účinnost kamen a snižuje množství emisí vypouštěných do ovzduší. 

Další užitečná funkce je systém čištění skla předehřátým vzduchem, možnost externího přívodu vzduchu, elektronické regulace hoření, zabudovaný ventilátor nebo systém bezroštového hoření pro maximální využití dřeva a minimum zbytkového popela.

V dnešní době by již mělo být standardem u krbových kamen dvoustupňové spalování s účinností nad 75 %, systém čištění skla předehřátým vzduchem a snadno řízený regulovatelný přívod vzduchu pro spalování.

7. Značka kamen, záruky

Důležitým vodítkem při výběru krbových kamen je zcela nepochybně také značka výrobce a země původu, kde se konkrétní kamna vyrábí. Značka a výrobce krbových kamen vypovídá o předpokládané úrovni kvality použitých materiáků a důmyslnosti jejich zpracování, o životnosti a funkčnosti kamen, o kvalitě záručního a pozáručního servisu a dostupnosti náhradních dílů.

Ve všeobecnosti by bylo možné říci, že mezi nejkvalitnější patří výrobci kamen z Norska, Belgie, Německa, Švédska, Kanady.  Do řekněme "střední třídy" bychom mlohli zařadit výrobce z Francie, Itálie, Španělska, Česka a Slovenska. Mezi nejméně kvalitní se většinou řadí kamna z Číny, Polska, Bulharska a Srbska.

Kromě země původu kamen je ukazatelem kvality také viditelné zpracování a záruční doba, kterou konkrétní výrobce na kamna poskytuje. Záruční doba na kamna se pohybuje od 2 let až do 10 let. Doporučujeme vybírat kamna se zárukou 5 let a více, protože za 2 roky se kvalita materiálů a zpracování příliš neprověří a potom budete muset platit případné opravy a výměny dílů ze svých peněz.

8. Ostatní parametry při výběru krbových kamen

Kromě výše uvedených kritérií a faktorů mohou u konkrétního zákazníka vzniknout i další speciální požadavky, který musí kamna splňovat. 

V posledních letech s velým boomem zateplování a výstavby nízkoenergetických domů je také částým požadavkem, aby kamna měla centrální externí přívod vzduchu pro spalování z vnějších prostorů. Vzduch příváděný do spalovací komory kamen v tomto případě není brán z místností, kde jsou kamna instalována, ale vzduch se do kamen přivádí zvenku případně z garáže, sklepa či technické místnosti pomocí potrubí vedeného v podlaze nebo přes zeď většinou o průměru 80  - 120 mm.

Oblíbenou a praktickou vychytávkou jsou také kamna s bočním přikládáním. Taková krbová kamna mají kromě klasických dvířek zepředu ještě druhá menší dviřka na boku kamen, která můžete pohodlně používat pro přikládání dřeva větších rozměrů bez rozsypání popela a nepořádku do místnosti.

Pro někoho můžete být také podstatným požadavkem na kamna možnost používání více druhů paliv. Většinou se jedná o tzv. multipalivová kamna, kde se dá používat pro topení kromě dřeva a dřevěných lisovaných briket také antracitové uhlí nebo hnědouhelné brikety. 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace