Počet položek: 0 0,- Kč

Jak vybrat krbová kamna - co musíte vědět?

Rozhodli jste se pořídit si krbová kamna, ale nevíte jaká kamna vybrat koupit? Připravili jsme pro Vás souhrn základních parametrů, které byste si měli ujasnit před samotnou koupí krbových kamen. Tyto parametry budou sloužit jako vstupní zadání pro hledání těch správných krbových kamen.

Vybrat si krbová kamna není nic jednoduchého pro naprostého laika i pro člověka, který již s kamny zkušenosti má a chce si pořídit nová krbová kamna.

Abyste mohli učinit výběr správných kamen vhodných pro Vaše potřeby, musíte si vytvořit určitý souhrn vstupních parametrů a požadavků, která pak budou služit jako filtr výběr.

Toto jsou základní parametry, které si musíte specifikovat:

1. Typ kamen z hlediska funkčnosti

Kamna z hlediska funkčnosti mohou být teplovzdušná s kovekcí (proudění vzduchu v meziplášti), kamna sálavá, akumulační, kamna s výměníkem pro napojení otopný systém s radiátory a ohřev TUV.

2. Výkon kamen

Velmi důležité je vybrat správný výkon krbových kamen s ohledem na velikost vytápěných prostorů. Na toto se často zapomíná, nebo se tomu neklade dostatečná pozornost. Pokud budou mít kamna příliš velký výkon, budou prostory přetopené a bude potřeba kamna dusit, provozovat na nižší výkon než je optimální funkčnost, dochází ke snížení účinnosti, špinění skla a zanášení komína. Naopak nízký výkon kamen nedokáže dostatečně vytopit prostor. V našich podmínkách dobře izolovaných domů se však setkáváme spíše s příliš naddimenzovaným výkonem. Orientační hodnota propočet pro potřebný výkon je 1 kw výkonu na 20 m3 (u špatně izolovaných staveb) až po cca 40 m3 (u velmi dobře izolovaných staveb). Takže například na vytápěný prostor 120 m3, v případě dobře izolované stavby, je potřeba výkon cca 4 - 5 kW

3. Průměr vývodu na kamnech pro napojení na komín

V závislosti na průměru a velikosti komína a vstupu do komína je nutné vybírat krbová kamna s odpovídajícím vývodem pro napojení kouřovodů. Vývod na kamnech by měl být stejný nebo o něco větší než je průměr komína nebo vstup do komína. Z hlediska funkčnosti není vhodné napojovat například kamna s vývodem 150 mm na komín o velikosti 130 mm.  Toto by způsobilo nedostatečný komínový tah a špatnou funkčnost. 

4. Jak často budete kamna používat

Zamyslete se nad tím jak často tj. - kolikrát ročně a po jakou asi dobu budete kamna používat a v kamnech topit. Toto bude hrát velkou roli při výběru správných krbových kamen. Jiná kamna jsou vhodná do rodinného domu na častý provoz několik měsíců téměř vkuse a jiná kamna zase na chatu, kde v zimě přijedete pouze párkrát na víkend. Rozhodně se vyplatí více investovat do krbových kamen do rodinného domu, kde se bude v kamnech topit několik měsíců každý den. U kvalitnějších kamen při takovém provozu docílíte výrazně menší spotřebu dřeva, delší dobu hoření, pohodlnější obsluhu, lepší funkčnost a taková kamna vydrží i zvýšené používání a opotřebení.

5. Potřeba napojení na externí přívod vzduchu

Dopředu si promyslete, jestli budete potřebovat, aby kamna brala vzduch pro spalování z exteriéru - tj. z venkovních prostorů či sklepa apod. U dobře izolovaných novostaveb a pasivních domů je napojení na externí přívod vzduchu již nutnost.

6. Design krbových kamen, materiál

Konečně se dostáváme také ke vzhledu kamen. Často se při výběru kamen dělá ta chyba, že vzhled se upřednostňuje před funkčností a technickými požadavky. Krbová kamna jsou sice krásným doplňkem interiéru, ale stuále se jedná v první řadě o technický výrobek s určitou funkčností. Inspirujte se prohlídkou kamen v našem e-shopu a zjistěte, jaký design kamen se Vám líbí. V dřívějších letech byla mód retro a rustikálního designu, v posledních letech je obrat spíše k modernímu designu s jednoduchými liniemi. Samozřejmě záleží do jakého interiéru kamna chcete umístit.

Co se týše materiálu, tak v dnešní době jsou kamna vyráběna z kombinace různých materiálů jako ocel, litina, keramika, kámen, šamot atd.  Základní designové rozdělení, je na kamna litinová s vnějším litinovým plášťěm, dále kamna ocelová ,která mohou být doplněna keramickou dlažbou na boku. A pak také kamna kachlová, která mají ocelové nebo litinové tělo, na které jsou upevněné keramické bloky. 

7. Maximální rozměry

Často se také stává, že budete limitováni maximálními rozměry samotných kamen, kdy prostor pro instalaci kamen je omezený a je také potřeba počítat ještě s bezpečnostními vzdálenostmi na bocích, v přední a zadní části kamen.

Jak vybrat krbová kamna - co musíte vědět? - 965309 -

Komentáře k Jak vybrat krbová kamna - co musíte vědět?

1
1.12.2019 13:39
Dana Jonová

Dobrý den, před 14 dny jsem si u Vás objednala elektrická krbová kamna s ostěním Lexington, krb minulý týden dorazil, je v pořádku, ale mě se podařilo smazat fakturu a proto Vás prosím o zaslání kopie na e-mail. Myslela jsem, že když se přihlásím na Vaše stránky
a mrknu na moje objednávky, že Vás nebudu muset obtěžovat, ale v sekci ale "Moje objednávky" žádný záznam nemám jako kdybych si u Vás nic nezakoupila. Děkuji za kladné vyřízení Jonová

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace