Počet položek: 0 0,- Kč

Jak regulovat krbová kamna a krbové vložky?

Při topení v kamnech a krbu stejně jako u jiných druhů topidel je možné v průběhu provozu měnit výkon kamen a krbové vložky podle aktuální potřeby. Na rozdíl například od elektrických konvektorů ale nestačí pouze zmáčknou tlačítko.

Oheň potřebuje pro své hoření vzduch (kyslík). Topeniště kamen a krbových vložek je uzavřené a konstruované tak, aby přísun vzduchu nebyl samovolný jako u otevřených krbů (účinnost spalování je cca 10 %), ale byl řízený s možností regulace (topeniště s účínností i přes 80 %). 

Do topeniště kamen a krbové vložky proudí 2 nebo 3 spalovací vzduchy podle způsobu konstrukce topeniště. Primární vzduch vstupuje jako hlavní spalovací vzduch do topeniště zespodu zpod roštu (většinou přes popelník). Tento vzduch se používá především při zatápění pro dostatečné rozhoření kamen nebo krbu a v této fázi musí být otevřený přísun primárního vzduchu naplno. Po dostatečném rozhoření a zahřátí kamen nebo krbové vložky včetně komína na provozní teplotu, se tento primární vzduch většinou zcela uzavírá.

Sekundární vzduch se dostává do topeniště shora (většinou přes regulátor na horní části dvířek) a slouží pro podporu a zvýšení účinnosti hoření s omezených přísunem vzduchu a zároveň proudí okolo skla kamen nebo krbové vložky a vytváří vzduchovou clonu, která "omývá" sklo a udržuje ho tak déle čisté a průhledné. 

Po dostatečném rozhoření dřeva a vytvoření žhavých, kdy se uzavírání primární vzduch se pak výkon a intenzita hoření reguluje právě pomocí sekundárního vzduchu. Regulátor sekundárního vzduchu se pro úsporné a pomalé topení nastavuje většinou na 1/2 až 2/3 zavření.

V moderních a propracovanějších topeništích kamen a krbových vložek je využíván ještě 3. spalovací vzduch - tzv. terciární vzduch - a v tomto případě se používá termín "terciální spalování " (pravopisně správně terciární spalování). Tento vzduch se předehřívá v zadní části topeniště a přes soustavu otvorů v zadní části a horní části topeniště se dostává do topeniště a dokáže lépe promísit  a zapálit plyny, těkavé látky a prachové části vznikající při spalování dřeva a tím se zvyšuje účinnost spalování, palivo hoří pomaji - vydrží hořet déle a snižuje se spotřeba paliva.

Tento terciární vzduch proudí do topeniště samovolně podle potřeby a není nikdy regulovatelný.

Výše popsané způsoby a zásady regulace platí v případě topení dřevem a dřevěnými briketami. Při spalování uhlí je potřeba trochu jiný způsob regulace, protože hoření uhlí probíhá poněkud odlišně od dřeva. Kamna pro spalování uhlí musí mít vždy rošt a dostatečný přísun primárního vzduchu pod rošt a tento primární vzduch by se neměl nikdy zcela uzavřít. Ovladač na sekundární vzduch by měl být stále otevřený na maximum nebo alespoň na 2/3 možné regulace. Spalování uhlí si totiž vyžaduje vyšší přísun vzduchu pro hoření. I tak vydrží hořet a předávat teplo dlouho - proto se uhlí a uhelné brikety hodí pro dlouhodobé topení a tzv. noční hoření.

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace